Uudenvuodenlupaus

Miksi uudenvuodenlupauksemme särkyvät?

1. Et tee sitä lupausta omasta halustasi vaan lupauksesi kertoo pikemminkin siitä kuka luulet, että sinun pitäisi olla saadaksesi rakkautta ja hyväksyntää sen sijaan, että lupaisit itsellesi jotakin sellaista, jota itse todella haluat. Toimit yhteiskunnan, puolison tai jonkun muun painostuksesta. Et ole itse ymmärtänyt miksi terveellinen elämä tai tupakanpolton lopettaminen olisi sinulle tarpeellista ja silloin kun et itse sisälläsi tunne ja tiedä hyötyjä ja etuja, niin koko projektilla ei ole mitään merkitystä. Jos haaveilet tupakanpolton lopettamisesta, niin lopeta ensin tupakanpolton lopettaminen ja sitten kun itse heräät siihen, että itsesi takia et halua enää polttaa, pystyt parempaan lopputulokseen.

2. Olet keskittynyt vain kokonaiskuvaan eli siihen välikköön mikä on sinun ja sen ihmisen välissä, joka haluaisit olla. Keskity yhteen päivään kerralla ja sen läpi viemiseen : läsnäoloon tässä hetkessä. Päivittäiset tavat tekevät sinusta mestarin. Ei se miten teet jonkun asian halvalla, heti ja helposti.

20 minuutin tekniikka on usein toimiva keino. Jos sinulla tekee mieli jotakin mistä haluaisit päästä eroon, niin yritä 20 minuutin ajan tehdä jotain muuta. Tästä usein huomaat, miten himosi on todellakin ohimenevä. Vastaavasti, jos urheilemaan lähtö tai siivous ei maistu, niin kokeile aloittaa tekeminen vain 20 minuutin ajaksi ja lopeta, jos tekeminen tuntuu edelleen tervanjuonnilta tuon ajan jälkeen.

Energia ja motivaatio syntyy usein liikkeestä tai näin tämän olen oivaltanut ainakin omalla kohdallani. Alennan rimaa aluksi, että pääsen ylipäätään liikkeelle esim. päätän, että menen tekemään jotakin kevyttä salille/ venyttelemään. Sitten, kun olen päässyt itse paikkaan, niin tekeminen alkaakin luistaa paljon paremmin kuin mitä se olisi luistanut, jos olisin asettanut tavoitteeni niin korkeaksi jo alussa, että olisin masentunut senkin suhteen jo alta aikayksikön esim. miettinyt päässäni mitä kaikkea minun pitäisi tehdä ja miten pahalta ja pitkältäharjoitus kaiken kaikkiaan tuntuisi.

  1. Sinulla on harhaluulo motivaatiosta. Motivaatiota ei ole olemassa. Aivojesi mantelitumake ei ikinä halua, että teet jotakin mikä tuntuuuudelta, epämiellyttävältä ja vaaralliselta, koska aivomme on suunniteltu pitämään meidät hengissä ja suojelemaan sinua tämän kaltaisilta tuntemuksilta.

Uudelleenohjaa aivosi. Kuulostaa mystiseltä mutta tämä tarkoittaa sitä, että opettele uusi tapa niin, että aivosi tottuu siihen, ettei vaaraa ole. Uuden tavan jääminen pysyväksi kestää noin 2 – 3 kk. ja tämän takia monen kuntoprojekti tyssääkin jo alkutaipaleella.

4.Et ole kirjoittanut alas paperille, että miksi teet tämän asian ja miksi se on elämäsi kannalta merkityksellistä. Miten tämä muuttaa elämääsi? Vastaus kysymykseen miksi täytyy olla niin inspiroiva, ettet pysty jäämään kotiin makoilemaan. Syyt sille miksi teen tätä tulisi olla kokoelämän kannalta merkityksellisiä. Esim. kuntoprojektille mahdollisesti hyviä miksi vastauksia: Jaksan olla hyvä ystävä, toimin itsevarmastitöissä kuin vapaa-ajalla, uskon itseeni ja rakastan itseäni ulkoa ja sisältä, minulla on energiaa olla lasteni kanssa ja olla heidän tukena, minulla on energiaa tehdä niitä asioita, mitä rakastan elämässäni, pääsen eroon lääkkeistä ja vaivoista jne.

Kirjoita myös ylös ne asiat mitä tapahtuu jos et aloita projektia? Tiedosta nykyisten elämäntapojen riskit.

5.Olet kurinalainen sen sijaan, että olisit tapojen alainen. Kurilla väsytät mielesi. Haluat muuttaa kaiken kerralla ja tunkea itsesi sääntöjen sisältämään boxiin, jossa lipsumiselle ei ole varaa. Jaksat tätä jonkin aikaa kunnes henkiset energiat loppuvat. Lisää yksi hyvä tapa kerrallaan. Vanhat huonot tavat tällöin ikään kuin sulavat pois, hyvien lisääntyessä. Muista että sinun tulisi elää elämäntaparemontin jälkeen tällä uudella tyylillä koko loppuelämäsi, joten ovathan askeleesi tätä kohti myös sen mukaisia?

6.Valitse lajisi ja ruokasi terveellisistä vaihtoehdoista niin, että pidät niistä oikeasti. Jos rakastat tanssia, niin miksi menisit ähkimään salille vaikka kaikki muut menisivät. Ruokavalioita on miljoonia erilaisia joten löydä se mikä toimii sinulla, ole tietoinen kun syöt ja tunnustele miltätämä tuntuu ruokailun ajan ja sen jälkeen vatsassasi, sen sijaan että katsoisit ensin että miten paljon tässä on energiaa, mitkä ovat makro tyms.

7. Et ole tietoinen omasta käyttäytymisestäsi. Merkkaa ylös ne tilanteet, joissa hamuat aina suklaata, tupakkaa, alkoholia yms. Jos tämä tapahtuu aina ollessasi väsynyt, niin kirjaa alas se tapa, jolla haluat tulevaisuudessa korvata tämän käytöksen. Tämä korvattava tapa tulee siis päättää jo etukäteen, niin asian kanssa ei tarvitse jahkailla.

Esim.

Kun olen väsynyt, katson elokuvan Netflixistä. Sen sijaan, että ostaisit röökitopan ja viinipullon.

  1. Paikkaat ulkoisilla tekijöillä sisäisiä ongelmiasi. ESIM. Olet ollut traumaattisessa parisuhteessa ja olet lihonut tästä seuranneen eron vuoksi. Uusi ruokavalio tai uusi Louis Vuittonin laukku ei pelasta todellista ahdistustasi ennen kuin kohtaat ne tunteet, mitä itsellesi haitallisellatoiminnalla nyt pakenet. Ongelma ei ole ne tunteet vaan toimintatavat, jotka vahingoittavat sinua.

Kysy itseltäsi mikä saa minut toimimaan näin kun toimin nyt? Mikä on se tunne ja ahdistus mitä pakenen ruoalla? Mistä tämä tunnekumpuaa ja mihin uskomukseeni se perustuu että ajattelen itsestäni tällä tavoin ?

  1. Et erota haluja ja tarpeita toisistaan. On eri asia haluta ja todella tarvita jotakin. Voimme haluta monia asioita, jotka tuottavat hengellistä mielihyvää. Usein yritämme näillä haluilla korvata tarpeitamme, jotta saisimme ne hetkellisesti tyydytetyksi. Voit haluta suklaalevyn ja viinapullon mutta et oikeasti tarvitse näitä elääksesi. Oletko pohtinut, että miten voisit saada elämääsi tätä tiettyä tunnetta niin ettei se vahingoita sinua ?

Hyväksynnän tunteeseen voisit esimerkiksi ympäröidä itsesi ihmisillä, joille riität ja joiden edessä sinun ei tarvitse esittää mitään ja ole thelvetin cool ihan vain sinuna ilman sinun ulkonäköäsi tai suorituksiasi.

  1. Haluat päämäärää enemmän kuin matkaa. Jos mielesi kärsii matkalla, niin mitä luulet sen tekevän päätepysäkillä? Jos matkan aikana odotat kokoajan työsi loppua, odotat kesälomaa, odotat viikonloppua,  niin elämässäsi tapahtuu onnea vain näinä hetkinä, joka on aika surullista nähtävää. Onnen hetket ovat lyhyitä ja alat rakentaa itsetuntosi suoritustesi varaan ja ulkoisen kunnioituksen hetkiin.

Valitse asioita joiden tekemisestä nautit sen sijaan, että odottaisit vaan työn hedelmiä. Mitä tekisit, jos kukaan ei maksaisi sinulle ? Mistä oikeasti nautit ja mitä oikeasti teet intohimolla vapaa-ajallasi? Onko palkallakaan enää väliä, jos joudut kärsimään sen eteen fyysisesti ja henkisesti niin paljon, ettet jaksa edes nousta sängystä ylös sunnuntaina, kun vituttaa jo maanantain töihin meno?

Elämme yhteiskunnassa jossa arvostamme suorituksia, meriittejä, idyllisiä perheitä, seuraajia… Olemme kiinnostuneita kysymään omakotitalostasi, parisuhteesta, häistä, vauvansaannista, mutta kuka kysyy sinulta oletko oikeasti onnellinen ja mikä sinut oikeasti tekee tyytyväiseksi tässä päivässä ? Onko rahalla ja ulkoisilla tekijöillä mitään merkitystä, jos ne saa sinut uupuneeksi ja turhautuneeksi onnen sijaan?

Olet väsynyt, masentunut ja turhautunut, jos ajankäyttösi ei vastaa arvomaailmasi mukaista järjestystä. Jos terveys ja perhe on ykkössijalla,  mutta laitat työn kaiken edelle ajan käytöllisesti, niin on päivän selvää, että koet turhautuneisuutta ja alakuloisuutta kaiken aikaa. Voisimme toisaalta myös miettiä, että jos esim. laittaisimme terveytemme elämän arvojen kärkikahinoihin, niin pystyisimme ehkä parempiin tuloksiinniin töissä kuin perhe-elämässäkin ? Terveydestä huolehtiminen toimisi ikään kuin metatapana johtaa energiaa muille elämänosa-alueille ja tämän kautta tekeminen näillä osa-alueille muuttuisi myös tehokkaammaksi ja energisemmäksi.

Valitse uudenvuodenlupaukset sen mukaan mikä saa sinut kestävällä tavalla hehkumaan. Valitse lupaukset, jotka tuovat sinut lähemmäksi kotiasi, että tutustuisit edes kerran siihen muukalaiseen, jonka kanssa matkustat koko elämäsi ja että pääsisit näkemään tästä muukalaisesta sen parhaimman version.

Niin kuin Steve Jobs sanoi aikoinaan: kuoleman edessä kaikki ulkoiset odotukset tuhoutuu, niin egosi, ylpeytesi kuin naapureidesi arvostelevat katseet, joten jos tänään olisi viimeinen päiväsi niin olisitko oikeasti tekemässä sitä mitä nyt teet. Jos vastaus on ei, tiedät että sinun täytyy muuttaa jotain.

Tekstissäni minun ajatuksiani inspiroineet:

Mel Robbins, Tony Robbins, Jari Sarasvuo, Mark Manson, Actualized.org.

Halauksin,

Laura

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *