Uusi vuosi ja uusi minä. Kuinka moni teki uudenvuoden lupauksen? Kuinka moni teki lupauksen terveellisemmästä elämästä? Tupakoinnin lopettamisesta? Kiroilun vähentämisestä?
Teitkö saman lupauksen kuin viime vuonna? Eikö viime vuonna onnistunut, mutta jos tänä vuonna? Ottaako jo valmiiksi päähän ajatus elää ilman karkkia ja tupakkaa? Niin. Minkäköhän takia ne uudenvuoden lupaukset tuntuvat menevän muutaman kuukauden jälkeen penkin alle? Ja miksi juuri se uusivuosi, kun voit muuttaa tapojasi kaikkina muinakin vuoden aikoina?
Suurin ongelma lupauksien pitämisessä on se, että ne usein tehdään ulkoisten seikkojen tai paineiden takia, eikä sisäisten asioiden takia. Mitä nämä siis tarkoittavat?
Ulkoinen paine syntyy ulkoisista tekijöistä. Onko joku joskus huomauttanut sinulle painostasi, vai etkö vain sovi median asettamaan muottiin? Onko rasvaprosenttisi aivan liian korkea, kun ympärilläsi häärää fitness ihmisiä? Sanoiko kumppanisi sinulle tupakan lopettamisesta, vai eivätkö tuttusi hyväksy sitä? Alamme muuttamaan omaa käyttäytymistänne siksi, että ulkoiset tekijät vaatii sitä. Haemme hyväksyntää muilta ja tunnemme olomme arvottomaksi. Alamme tekemään muutoksia muiden ihmisten takia, mikä ei tuo meille sisäistä rauhaa.
Sisäinen tunteesi siitä, että sinun on tehtävä muutoksia auttaa sinua oikeasti muuttumaan. Kun ymmärrät, että teet muutokset vain ja ainoastaan itsesi takia, saatat saada pyörät pyörimään. Heräätkö öisin köhimään tervaa ulos keuhkoistasi? Oletko saanut lääkäriltä varoituksen ylipainostasi? Ymmärrätkö, että sinun on tehtävä se itsesi takia, eikä sen takia, että joku joskus sanoi sinulle asiasta?
Itse aloitin tupakan polttamisen teininä, koska olinhan minä nyt paha tyttö. Todella cool hello kitty – paidassa ja rööki kädessä 😀 Nojoo, ajan kuluessa tupakasta tuli nautinto ja edelleen se sama “cool” meininki jatkui. Sitten mukaan kuvioihin tuli urheilu, sekä hampaiden kellastuminen. Yritin lopettaa, ettei hampaat kellastuisi enempää, mutta eihän siitä tullut juuri mitään. Sitten kun urheiluhulluus jatkoi kasvamistaan, oli todella rasittavaa yskiä keuhkoja pihalle kesken treenin. 2 metriä hölkkää ja hillitön yskiminen. Tässä kohtaa tupakoiminen alkoi jäämään pois pikkuhiljaa. En ostanut enää omaa askia, mutta tarjottaessa usein sorruin. Hyvänä motivaationa toimi se, että tiesin, että en pitkälle pötksii urheilessa, jos jatkaisin polttamista. Keuhkoihin sattui, siis oikeasti todellakin sattui. Kipu muistutti, mitä oli tehtävä. Vaikka useat ihmiset kehottivat lopettamaan, ei paljoa hetkauttanut. Oma herääminen keuhkojen pilaamisen auttoi lopettamaan.
Kun koulussa kuulin olevani lihava, ajauduin ahmimisesta oksennus kierteeseen. Julkisesti en uskaltanut syödä juuri mitään, salaa yksin taas kaiken mikä ei edestä paennut. Sitten pää pönttöön ja hammasharja kurkkuun. Olinhan minä ruma ja lihava, en ansaitse ruokaa. Silti tarvitsin jotain polttoainetta ja herkkujakin olisi kiva syödä.
Kun viimein oivalsin, etten voi jatkaa näin, sain motivaation liikkumiselle. Olin väsynyt ruuan pelkäämiseen ja oksentamiseen. Lisäksi jouduin varomaan syömisen jälkeen, etten laita päätäni alas, sillä oksennusrefleksi saattoi jo siitä laueta. Aloin pikkuhiljaa käymään kuntosalilla ja lenkkipoluilla, sekä tietysti tallilla. Kun huomasin, että voin syödä ja kiinteytyä samalla, lopetin kaikki oksentamiset. Aloin nauttimaan ruuasta ja syömään hyvällä omatunnolla, samalla kun kroppani muuttui edukseni.
Ihminen herää yleensä todellisuuteen, kun tapahtuu jotain dramaattista. Esimerkiksi hyvä ystävänne voi sairastua keuhkosyöpään tupakan takia ja tämän jälkeen itse tajuatte sen, että teillä voi olla sama kohtalo. Ulkoiset paineet ja ulkopuolisten huutelut ei saa teitä pitämään lupauksia. Tarvitaan sisäistä heräämistä ja oivaltamista.
Tähän tupakointi esimerkkiin liittyy myös toisenlainen seikka. Tekosyy. Voitte aina vedota siihen, että olette niin huolissanne jostakin, että sorrutte käymään tupakilla ja huolen kantaminen auttaa teitä välttämään muuttumista. Tähän auttaa toiminta. Keksikää joku toinen toimintatapa stressaavissa tilanteissa, tai missä sitten tupakoittekin.
Näihin ulkoisiin paineisiin liittyy myös se, että haluatteko hyväksyntää? Saatteko jonkun ihmisen hyväksynnän kun hoidatte lupauksenne? Siirrätkö omat halusi sivuun ja toimit sen mukaan, mitä muut ihmiset sinulta odottavat? Elät täällä itseäsi varten, et muita miellyttämässä. Tee päätös omasta tahdostasi.
Seuraavan kerran, kun olet ajautumassa väärille raiteille mielihalujesi kanssa, vaikka sen tupakan tai herkkujen kanssa, kysy itseltäsi “Tarvinko minä todella tätä?”
Tarvitko kakun palaa pysyäksesi hengissä? Tarvitsetko sen tupakan ja mikä syy sille on? Yritätkö peitellä jotain tunnettasi herkkujen tai tupakan alle? Nosta kissa pöydälle ja keskustele itsesi kanssa rehellisesti, miksi sinä mässäät jatkuvasti herkuilla, tai poltat ketjussa. Mieti, että jos olet vielä muutaman päivän syömättä herkkuja, voit sitten viikonloppuna hyvällä omatunnolla, rauhassa nauttia herkuista. Etkä edes lihoa!
Mikä tahansa lupauksesi oli, kuuntele itseäsi. Teetkö sen itsesi vai muiden takia? Ratkaise niitä ongelmia, mitkä palvelevat sinua. Äläkä tee liian isoja päätöksiä, tai lupauksia kerralla. Ensimmäinen askel on se, että olet päättänyt muuttua ja olet valmis tekemään sen eteen tötä. Jos teet liian ison lupauksen kerralla, mikä on lähes tulkoon tuomittu epäonnistumaan sen mahdottomuuden takia, ajaudut helposti itsesääliin ja huomion kerjäämiseen “taas minä epäonnistuin”, vaikka olisit voinut aloittaa kevyemmin ja jatkaa tasaisella tahdilla kohti maalia, etkä kerralla kaahata kaasu pohjassa ojaan. Teet sen kuitenkin vain ja ainoastaan itsesi takia. Kysy itseltäsi “minne minulla on kiire?” Mieti vastausta.
Uuden elämän ei tarvitse alkaa 1.1. Se voi alkaa vaikka 25 päivä heinäkuuta, heti kun sinä oivallat miksi sinun tulisi päästä vanhoista tavoistasi eroon. Kokeile myös näitä uuden vuoden luapuksia:
Lupaan olla armollisempi itselleni.
Lupaan nukkua enemmän.
Lupaan sallia itselleni herkkupäiviä.
Lupaan itselleni, että nautin lähimmäisteni seuras.
Lupaan hymyillä enemmän.
Hyvää alkanutta vuotta kaikille ♥ – Suvi