Pysähtyminen

Työ, harrastukset, parisuhde, kaverit… hyvin moni asia pitää meidät kiireisenä, mutta kuinka monesti muistamme pysähtyä? Kun kuljemme täyttä höyryä eteenpäin, saatamme painaa kaasu pohjassa väärään suuntaan. Aina välissä olisi hyvä pysähtyä miettimään omia arvojamme ja mitä haluamme elämältä. Onko tämä sitä mitä minä halusinkin?

On hyvä osata tehdä investointia myös ihmissuhteiden puolella. Pysähtymään ja miettimään, onko sinulla oikeita ihmisiä ympärillä, tai onko parisuhde juuri sillä arvopohjalla, kuin sen haluaisit olevankin? Tämä ei tarkoita sitä, että sinun tulisi heti saman tien heivata kaikki ihmiset ulos elämästäsi, vaan tarkastella ja pohdiskella. Jos ystäväsi enemmän ottavat kuin antavat, pitäisikö asialle tehdä jotakin? Tai jos parisuhde ei enää vastaa sitä mitä haluaisit sen olevan, on parempi hetken miettiä ja puhua asiasta, kuin olla tekemättä mitään asialle ja näin ollen saatat itsesi vain ahdinkoon, mikä voi johtaa vaikka pettämiseen asti. Ole rehellinen – itsellesi ja muille.

Oletko edes koskaan pysähtynyt miettimään, mitä sinä todella haluat elämältäsi, tai mitkä ovat tärkeimpiä arvoja sinulle, tai toimitko niiden mukaisesti? Jos tärkein sinulle on perheesi, mutta vietät kaiken aikasi töissä, et voi olla tasapainossa. Kirjaa itsellesi ylös viisi tärkeintä arvoasi ja mieti sitten, kohtaako ne arjessa.

TV’stä pyöri yksi ilta ohjelma nimeltään Tähän aikaan ensi vuonna. Ohjelmaa katsottaessani tajusin, että minulla ei ollut mitään päämääriä asetettuna omalle elämälleni, tai tavoitteita. Elin ikään kuin odotuksessa, että ehkä jotain tapahtuisi kohta. Miten voisin edistyä, kun ei minulla ollut minkään sortin ideaa mistään? Vai oliko se vain hyvä näin?

Tykkään aivan liikaa siitä, että saan pidellä naruja omissa käsissäni. Olo on mahtava, kun hommat rullaavat ja tiedän, että minulla on oikeat pelinappulat käytettävissäni. Ongelma on se, etten aina osaa höllätä ajoissa, eikä minun edes tarvitsisi pidellä kaikkia niitä naruja itselläni. Niitä voi myös jakaa muille.

Huomasin yhtenä iltana, että asiat voivat rullata eteenpäin, vaikka ei aina tekisikkään mitään. Halusin saada yhden sarjan viimeisen kauden katsottua loppuun, ennen kuin se poistuisi valikoimista. Läppärini vieressäni suorastaan vaati minua avaamaan kannen ja perkaamaan kaikkia niitä keskeneräisiä kuvia ja tekstejä (joilla ei edes ollut kiire) ja viemään projekteja eteenpäin, mutta kovapäisesti istutin itseni ruudun eteen ja katsoin jaksoja jaksojen perään. Seuraavan kerran kun nappasin puhelimen käteeni, huomasin viestitulvan whatsapissa. Kummakseni huomasin, että sillä välin kun itse vahtasin silmät suurena draamasarjaa, eräs ystäväni oli ottanut ohjia käteensä ja lupasi auttaa yhden projektin eteenpäin viemisessä ja hänellä oli todella hyviä ideoita, kuinka homma lähtisi rullaamaan. Kappas vain, vaikka en tehnytkään mitään, asiat eteni silti.

Saatamme unohtaa, että meidän ei aina tarvitse olla tavoitettavissa, lukemassa sähköpostia tai tekemässä jotain järkevää. Vielä järkevämpää saattaakin olla se, ettemme juuri tee yhtään mitään, kunhan vain olemme. Tai nautimme hyvää viiniä, tai katselemme lempi ohjelmiamme. Meille luodaan kuva, jossa meidän pitäisi aina olla aktiivisia ja tehokkaita, etenkin tehokkaita. Tosiasia on se, että jos emme koskaan ole tehottomia, emme voi olla myöskään tehokkaita. Kyllä, se kuuluisa tasapaino!

Kun menet ystäväsi luo kahville, kuunteletko todellakin mitä hänellä on sanottavaa, vai seilaatko omissa ajatuksissasi? Milloin pysähdyit auttamaan jotakin? Milloin viimeksi unohdit ajan ja istuit luonnonhelmassa, vapaana?

Muista pysähtyä myös arjen keskellä. Vaikka liikenneruuhkassa. Jätä työpaikan asiat taaksesi ja keskity tähän hetkeen – auringonvaloon, hyvään musiikkiin tai vaikka take away kahviisi. Muista hengittää.

Koska sinä pysähdyit viimeksi? Koska tarkastit oman elämäsi arvot? Viekö tämä nykyinen elämäntyylisi sinua sinne, minne haluatkin sen vieväni? Meidän ongelma on se, että luulemme, että meillä on aikaa. Jos et nyt pysähdy ja mieti mitä sinä todella haluat, kohta saattaa olla liian myöhäistä. Meillä on kuitenkin AINA mahdollisuus muuttaa omia päämääriä, tavoitteita, unelmia, rutiineja tai arkea. Siihen tarvitaan vain hiukan rohkeutta.

♥ Suvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *