Parisuhde & seksi

Sanasta parisuhde minulle tulee mieleen rakkaus, pelko, onni, viha, läheisyys, riippuvuus, lämpö, petos… lista on pitkä. Jokainen näistä ovat asioita, joita ajattelen parisuhteesta tai mitä olen parisuhteessa kokenut. Jo teinistä alkaen minulla on ollut poikaystäviä, siihen saakka, kunnes täytin 21. Suhteet olivat enemmän tai vähemmän vakavia ja eri pituisia. Ainut asia mikä niitä yhdisti, oli niiden päättyminen.

Jokainen ihminen tarvitsee läheisyyttä ja rakkautta koko elämänsä läpi. Tarpeet voi muuttua eri elämäntilanteissa, mutta lähtökohta pysyy samana. Itse olen tottunut samaan huomioita ja hellyyttä pyytämättä. Olen tuntenut itseni tärkeäksi ja halutuksi. Olen saanut pieniä ja isoja tekoja sen eteen, että minulla on hyvä olla. Mitä luulette, että tapahtuu kun en saakaan sitä huomioita mihin olen tottunut. Osaanko ilmaista itseäni oikein. En osaa. Suutun, tiuskin, paiskon ovia, olen vihainen, haastan riitaa ja kiroilen ääneen kaiken. Vedän ääripäähän sen sijaan, että sanoisin ”Tarvitsen nyt läheisyyttä, tarvitsen halauksen tai hetken yhteistä aikaa”. Kumppani ihmettelee, että mitä hän nyt on tehnyt väärin. Yrittää kysyä, mikä ärsyttää minua entisestään. Mietin miten miehet voi olla niin tyhmiä. Ääripää ei ole ratkaisu, vaan se on minulle reaktio, kun asiat eivät mene kuten haluan. Ongelma on yksinkertainen. Ja uskokaa tai älkää, ihan vitun ärsyttävää myös omasta mielestäni.

Puhu ja kuuntele. Mene itseesi. Kuten mainitsin, että olen tottunut saamaan haluamani, en ole myöskään osannut antaa. Olen aina halunnut, että minulla on ohjat käsissäni ja asiat etenevät haluamallani tavalla. Koska minulla on ollut selvät sävelet parisuhteen etenemisestä, en ole koskaan osannut vastaanottaa kritiikkiä omasta toimintamallistani. En ole nähnyt itsessäni mitään vikaa. Minä olen täydellinen kumppani. Vasta hiljattain opin kuuntelemaan toista osapuolta suhteessa. Aluksi se tuntui hirveältä, kun toinen sanoo, että käytöksessäni on parantamisen varaa. Aluksi päätin, että minähän en itseäni muuta, enkä varsinkaan sen takia, että joku toinen niin pyytää. Sen jälkeen mietin, onko toinen täysnarsisti ja näkee vain minun käytöksessäni ongelmakohtia. Vai olinko minä kenties aiemmissa suhteissa ollut se narsistiosapuoli, joka pompottaa ja vetelää naruista. Kyse ei ollut kummastakaan. Kyse oli siitä, että opin kuuntelemaan toista. Hän ei vaatinut minua muuttamaan itseäni tai luonnettani. Hän ei ole myöskään narsisti. Hän auttoi minua ymmärtämään, että suhteessa on kaksi ihmistä ja, että niiden on tarkoitus toimia yhdessä.

Sen jälkeen, kun opin kuuntelemaan, tajusin myös, että olen todennäköisesti tuhonnut ihmisiä suhteessa. En ole kuunnellut heitä, enkä antanut yhtä paljon kuin olen saanut. Halusin hyvittää kaiken ja pyytää anteeksi. Anteeksi käytöstäni ja anteeksi sitä, etten uskonut tarpeeksi. En ollutkaan täydellinen. Olen vain keskeneräinen. Ehkä olin nuori ja tyhmä. En halua enää satuttaa tai tulla satutetuksi. Et voi rakastaa ketään vain saadaksesi heiltä jotain. Rakasta, jotta he saisivat sinulta jotain.

Luottamuksen rakentaminen. Minä puhun luottamuksen rakentamisesta, sillä omalla kohdallani olen oppinut, ettei se ole itsestäänselvyys. Luottamus on kaiken lähtökohta ja perusta suhteessa, joten miksi kukaan pitäisi sitä automaattisena suhteessa. Luottamukseen liittyy muutakin kuin pettäminen. Kuten kerroin, että olen suhteissa ollut pääasiassa se ottava osapuoli. Uskon tämän olevan syy siihen, että eksäni petti minua. Ehkä hänellä oli puhumattomuuteni vuoksi pelko menettämisestä, mikä näkyi mustasukkaisuutena. Hän ei luottanut minuun. Hän ei saanut minulta tarpeeksi uskoa ja luottoa suhteeseemme, vaikka minä pidin sitä kaikkea itsestäänselvyytenä. Ehkä se ajoi hänet pettämään. Ehkä hän ei saanut minulta tarpeeksi. Tai ehkä hän oli täyskusipää. Uskon silti, että hyvässä, tyydyttyneessä ja onnellisessa parisuhteessa, sinun tai kumppanisi ei tarvitse hakea huomioita muualta. Usein luottamuksen rikkoutumisen jälkeen kysymys kuuluu miksi? Etsin kauan ja etsin välillä yhä vastauksia tähän. En ole löytänyt vastausta, mutta sen opin, etten ole uudelleen samassa tilanteessa.

On tärkeää osata kuunnella toista osapuolta ja varsinkin ymmärtää häntä, jotta molemmilla suhteessa olisi turvallinen olo. Kommunikointi on tärkeää, jotta opit tuntemaan paremmin kumppanisi ja hän sinut. Riidelkää, mutta riidelkää aiheesta. Itkekää, kun siltä tuntuu. Pääasia, että molemmilla on sellainen olo, että pystyy näyttämään todelliset tunteensa, ilman pelkoa toisen reaktiosta.

SEKSI. En ajatellut kirjoittaa sooloseksistä tai teemalla tutustu itseesi, koska luulen ja toivon, että moni lukija on ennestään tutustunut näihin aiheisiin. Seksi kulkee käsi kädessä luottamuksen kanssa. Seksi ja seksuaalisuus ovat henkilökohtaisia asioita, jotka jaat kumppanisi kanssa. Ajan kanssa opitte toisenne, niin että tiedät tasan tarkkaan mikä saa toisen syttymään. Seksiin ja seksuaalisuuteen liittyy vahvasti myös puhuminen. Kun teillä on avoin kommunikaatio, uskallatte sanoa ajatuksenne ja luotatte kumppaniinne, myös kaikki seksiin liittyvä pitäisi pystyä puhumaan. Älä tuomitse kumppaniasi, jos hän ehdottaa jotain uuttaa. Kokeile rohkeasti omaa seksuaalisuuttasi, mutta tietenkään, älä tee mitään mitä et halua. Hän todennäköisesti ehdottaa sinulle jotain uutta, koska haluaa kokea sen juuri sinun kanssasi. Kerro myös ääneen omat toiveesi ja halusi. Älä koskaan häpeile itseäsi, ulkonäköäsi tai seksuaalisuuttasi. Ole ylpeä siitä ja kanna sitä rohkeasti.

Tiivistettynä, muistakaa että parisuhteen eteen kuuluu tehdä töitä, jatkuvasti. Tärkeintä on, että rakennatte yhdessä kivijalan, joka ei murru helpolla. Rakentakaa se luottamus, se ei itsestään synny. Pitäkää huoli, että teidän ei tarvitse olla mustasukkaisia ja, että uskallatte jakaa kaiken kumppanille. Jossain on mennyt pieleen, jos et pysty tai uskalla puhua kumppanillesi suoraan ja avoimesti, mistä tahansa asiasta. Vaikka suhdetta kuuluukin työstää, niin sen ei pitäisi olla jatkuvaa. Ei jatkuvaa riitelyä, ei jatkuvaa työstämistä eikä jatkuvaa vääntämistä.

En voisi painottaa enempää, kuinka tärkeää on kommunikoida kumppanin kanssa ja miten hankalaa se on, jos luottamus puuttuu. Rakentakaa suhteeseen avoin ja rehellinen ilmapiiri. Opetelkaa toisenne ja uskokaan toisiinne ja teihin.

It’s not mistake that matters.

It’s how you deal with it,

what you learn from it and

how you apply that lesson to your life

– E

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *