Itseluottamus

Itseluottamus. Se on niin pelottavan laaja käsite, ettei monikaan taida ymmärtää sen reviiriä. Oma mielipiteeni on se, että jos kaikki maailman ihmiset omistaisivat hyvän itseluottamuksen, maailma olisi parempi paikka. Miksi niin?

Mietitään vaikka niinkin ihanaa aihetta kuin rakkaus tai ihan vaikka ihmissuhteet. Ihminen, joka on hyvällä itsetunnolla varustettu, ymmärtää oman arvonsa, tietää missä menee rajat ja esimerkiksi eron hetkellä pystyy käsittämään sen, että molemmat ansaitsevat uuden, oman arvoisensa kumppanin ja ilman draamaa, tai kostamisia pystyvät jatkamaan elämäänsä. Miettikääpä huviksenne paljonko epäonnistuneet rakkaussuhteet aiheuttaa hallaa ihmisille, joilla on huono itsetunto ja mitä se voi saada aikaiseksi. Ei olisi ihmisiä, jotka yrittävät saalistaa toisten kumppaneita oman itsetunnon kasvattamiseen, ei olisi ihmisiä, jotka toisia sortamalla yrittäisivät nostaa itseään korkeammalle jalustalle.

En tiedä ratkeaisiko kaikki maailmanluokan ongelmat ihmisten keskuudessa jos kaikki osaisivat luottaa itseensä, mutta mitä enemmän tiedämme omista tunteistamme ja käytöksestämme, ongelmat pienenee. Ongelmia tulee siinä, kun emme tunne itseämme tarpeeksi hyvin, emme tiedä miksi tunnemme mitä tunnemme tai edes tiedosta niitä ja teemme vääriä ja hätiköityjä päätöksiä tunteiden vallassa. Itsetunto ja itseluottamus auttavat näissä asioissa, opimme tuntemaan itsemme ja luotamme siihen että teemme oikeat päätöksemme itsemme takia. Kuten Maaret Kallio kirjoitti – Tärkeintä on kasvaa ihmiseksi itselleen. Hyvä elämä syntyy ymmärryksestä itseään kohtaan. Kirjasta Inhimillisiä kohtaamisia.

Itseinho ei johda muuhun kuin jähmettymiseen. Jos et pidä itsestäsi ja olet ilkeä itseäsi kohtaan, on ensiksi oivallettava miksi olet ilkeä itseäsi kohtaan. Jos et ymmärrä itseäsi, toistat samoja käyttäytymistapoja, mitkä saattavat olla teille itsetuhoisia. Itsensä tunteminen ja itseluottamuksen kasvattaminen ei tapahdu hetkessä. Se opetellaan samallalailla kuin autollakin ajaminen. Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota siihen, miten ajattelet itsestäsi. Puhutko itsellesi lempeästi, vai zoomaatko huomiosi niihin pieniin vikoihin, mitä itsestäsi löydät? Negatiivisuuden ajatteliminen on helpompaa, mitä positiivisuuden. Siksi onkin tärkeää opetella ajattelemaan enemmän positiivisuuden kautta. Mitä hyvää näet itsessäsi tänään? Minulla oli hetki sitten pieniä ongelmia itseni kasaamisessa, lähinnä sen suhteen miten voisin näyttää paremmalta. Tähän Laura sanoi erittäin viisaat sanat: Suvi, kukaan ei tule sun hautajaisiin, että “Suvilla oli aina niin hienot tekoripset!” vaan siksi, että minulla oli kaunis sielu. Liian usein liitämme itsetuntomme omaan ulkonäköömme ja unohdamme sen, miten upeita olemme muuten. Moni kakku päältä kaunis!

Kun mietit seuraavan kerran jotain ratkaisua, jossa sinun on päätettävä otatko vastuun omasta elämästäsi, teetkö oman valintasi vai et, kysy itseltäsi: “Kuinka kauan minä tulen olemaan kuollut?”

Seuraavan kerran kun sorrut itsesi torjumiseen, rankaisemiseen yms. Kokeile tehdä ajatuksiisi uusi, oma nurkkaus, missä tarkastelet omia ajatuksiasi. “Miksi ajattelen näin, että olen ruma? Miksi haluaisin kostaa eksälleni, vaikka paljon parempi vaihtoehto olisi pitää rimaa korkealla?” Pysähdy, tarkastele ja mieti.

Meitä ohjataan ulkoisesti näyttämään hyvältä, tuoksumaan hyvältä, kulkemaan kauniisti ja olemaan ties mitä milloinkin. Tämä kaikki vie meitä kauemmaksi inhimillisyydestä. Inhimillinen ihminen tuntee, haisee, ei jaksa käydä suihkussa juuri tänään ja käy kaupassa rumilla olovaatteilla. Kun emme sovikkaan johonkin muottiin, alamme tuntemaan huonoa itsetuntoa. Meillä on oikeus kaikkiin tunteisiimme, myös negatiivisiin. Hyvällä omatunnolla voimme kuitenkin antaa kaikkien tunteiden virrata lävitsemme, tiedostaen että ne on ja tarkastelen niitä uteliaasti. Asian ratkaiseva tekijä on se, kuinka reagoimme niihin. Voimakkaat tunteet ovat siunaus, mutta viisas osaa jarruttaa, tai jopa kiskaista käsijarrun ylös. Jos kumppanisi vaihtoi sinut toiseen, ei toisen kimppuun hyökkääminen auta ketään, eikä mitään. Sen sijaan voit antaa surun ja pettymyksen virrata lävitsesi, mutta samalla tiedostaa, että et voi asialle muutakuin hyväksyä. Ehkä rakastit ihmistä, joka ei rakastanut sinua, mutta se on vain merkki siitä, että pystyt rakastamaan myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät ansainneet rakkauttasi.

Ota kynä ja paperia ja kirjoita siihen alas 5 positiivista asiaa sinusta, missä olet hyvä tai mistä pidät itsestäsi. Ota zoomaus pois päältä ja katso itseäsi kokonaisvaltaisesti. Sinä riität. Jos et hyväksy itseäsi, et voi elää kokonaisvaltaista elämää.

♥ Suvi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *