Hyväksy itsesi

Miksi haemme hyväksyntää? Syitä voi olla lukuisia, mutta pohjimmillaan meidän sisällä kasvaa pelko siitä, että jäisimme yksin tai että meistä ei pidettäisi. Ihminen on laumaeläin, jota ei ole luotu olemaan yksin. Siksi pidämme elintärkeänä, että meidät hyväksytään ja huomioidaan.

Hyväksyntää voi hakea eri tahoilta, sukulaisilta, vanhemmilta, sisaruksilta, ystäviltä, työpaikalta ja vaikka omilta seuraajiltaan. Se voi myös heijastua eri tavoin. Saatat jättää tekemättä asioita mistä itse pitäisit, vain siksi, että pelkäät muiden reaktiota. Saatat pelätä valintojen tekemistä, koska pelkäät edelleen muiden reaktiota. Saatat tuntea itsesi enemmän tarpeelliseksi jos teet valintoja ja päätöksiä muiden mielipiteitä peläten. Itse olen tehnyt sellaisia valintoja ja päätöksiä, joilla en ole palvellut itseäni. Olen hakenut hyväksyntään. Nyt kun teen päätöksiä, mitkä tekevät minut onnelliseksi, en todellakaan saa hyväksyntää. Päätäni yritetään kääntää, yritetään puhua ”järkeä”, ja kärjistettynä unelmiani yritetään estää. Älä siis koskaan tee päätöksiä ja valintoja elämässäsi, niin että teet muut onnelliseksi. Se kostautuu myöhemmin, tavalla tai toisella. Sosiaalisen median kautta saatat yrittää luoda itsestäsi tietyn tyyppistä kuvaa ja luoda itsestäsi imagoa. Tämä on nykyään hyvin tyypillistä, sillä some on täysin oma maailmansa ja vielä raaka sellainen. Muista aina, että kaikki seuraajasi eivät ole todellisia ystäviäsi. Muista, että seuraajien määrä ei määrittele sinua. Muista, että ystävien määrä ei määrittele sinua.

Miten sitten tämä kaikki näkyy itsessäsi? Se voi olla jatkuvaa suorittamista, ylisuorittamista ja  turhien paineiden luomista itselle. Unohdat siinä samassa itsesi ja oman hyvinvointisi. Hyvinvointi kuitenkin lähtee onnellisuudesta. Saatat jopa kaiken keskellä kadottaa itsesi ja uhrata omat unelmasi. Jälkeenpäin katsottuna saatat katua, ettet aiemmin lakannut välittämästä muiden mielipiteistä. Älä kadu sitä, vaan opi siitä. Opi ettei sinun tarvitse tehdä valinnoillasi muita onnelliseksi. Koskaan ei ole liian myöhäistä. Hyväksynnän hakemisella luot tiedostamatta itsellesi stressiä ja stressihän tutkitusti altistaa erilaisille sairauksille. Itselläni hyväksynnän hakeminen lamautti minut täysin. Jatkuvat painajaiset valvotti minua öisin, joka näkyi jaksamisessani. Unohtelin asioita, en pystynyt keskittyä mihinkään ja ajanhallinta katosi. Elimistö laittoi stopin sille. Hyväksynnän hakeminen keneltäkään ei ole sen arvoista, että laiminlyöt millään tavoilla itseäsi.

Hyväksynnän hakeminen voi muodostua kierteeksi, jota saattaa olla hankala katkaista. Sitä ei kuitenkaan voi tehdä kukaan sinun puolestasi. Sinun on ensin itse myönnettävä itsellesi missä asioissa tai tilanteissa haet hyväksyntää ja miten se näkyy. Kun tiedostat nämä asiat, on helpompi tarttua härkää sarvista. Tiedosta, että hyväksynnän hakeminen ei vie sinua tai sinun unelmiasi mihinkään, ehkä taaksepäin.

Ne, joilta haet hyväksyntää yleensä ajavat sinua alaspäin. Ei ehkä suoraan, mutta huomaamattomasti ja huomaamattasi. Et tarvitse elämääsi negatiivisia ihmisiä, jotka  eivät tuo sinulle onnea tai vie sinua eteenpäin. Jos lopetat välittämisen heidän mielipiteistään, he saattavat tippua kokonaan tai jollain tasolla kyydistäsi. Jos taas itse päätät ensin muokata suhteitasi heihin, huomaat pian, että teet asoita, valintoja ja päätöksiä, joista oikeasti itse nautit. Jo pelkkä ajatuskin siitä, että jokin ihmissuhde elämässäsi katkeaa, saattaa tuntua hirveältä ja liian pelottavalta. Älä anna kuitenkaan pelon hallita sinua. Eikä sinun tarvitse missään tapauksessa laittaa välejä poikki, voit myös ottaa hieman etäisyyttä. Kuin aikaa itsellesi.

Palaan vielä uudenvuodenlupauksiin, eli edellisiin kirjoituksiin. Käännä katseesi hetkeksi vuoteen 2017.  Miten paljon kaikki on muuttunut. Mieti niitä ihmisiä, jotka lähtivät elämästäsi, jotka tulivat siihen ja niitä jotka pysyivät siinä. Mieti niitä muistoja, joita et tule unohtamaan ja niitä hetkiä, jotka toivoisit unohtavasi. Yhdessä vuodessa voi tapahtua paljon, kaikki voi muuttua. Jokin hetki saattaa tuntua kuin eiliseltä, toinen taas ikuisuudelta. Nyt on kuitenkin aika sulkea ovi vuoteen 2017 ja avata uusi sivu. Lupaathan tänä vuonna pitää huolen sitä, että saat tehdä asioita joista oikeasti nautit. Lupaathan ympäröidä itsesi ihmisillä, jotka tuovat sinulle onnea ja joille sinä tuot onnea. Lupaathan pitää huolta itsestäsi ja omasta onnestasi. Kaikki kiteytyy otsikkoon, lupaathan hyväksyä itsesi.

<3 E

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *