Erityisherkkyys & Introverttiys

MILTÄ TUNTUU OLLA ERITYISHERKKÄ INTROVERTTI?

1.12.2017 Kappale tunnepäiväkirjastani.

“Astun luokkaan ennen kokeen alkamista. Olen jännittynyt ja henkisesti paniikissa. Koko viikko on ollut yhtä paniikillista pyörremyrskyä tässä MIB ohjelmassa. Monia suullisia esitelmiä vaikeista aiheista englanniksi ja vieläpä erittäin ammatillista “jargonia” käyttäen. Paineensietokykyni ei ole parhaasta päästä. Koko rintakehäni on tulessa ja tuntuu kuin musta möykky pakottaisi kokoajan kehoa.

Opiskelijat 14 eri maasta naureskelevat iloisesti vitseilleen ja minä tunnen suurta ulkopuolisuutta ja hylkiömäisyyttä. En osaa nauraa heidän oudoille ja yksinkertaisille vitseilleen. En kykene naureskelemaan ennen presentaatiota tai olemaan luokan pelle ja hauskuuttaja. Kaikki kuitenkin usein rakastavat näitä hauskuuttajia. Huomaan, että osa oppilaista ei ymmärrä minua. He ajattelevat, että olen ujo, hiljainen, ylimielinen tai poissaoleva. Minussa on jokin vialla? Virhe ohjelmoinnissa? Oletko sairaana? “Are you okay?”

Olen kokenut tällaisia tilanteita useaan otteeseen elämäni varrella ja minut on ymmärretty useasti väärin.Välillä minusta on tuntunut, että koko maailmankaikkeus yrittää sanoa minulle, että minun pitäisi kääntyä small talkia mielellään puhuvaksi ekstrovertiksi. On tuntunut pahalta, kun olet tuntenut itsesi hylkiöksi, joka ei kuulu joukkoon. Niin kuin ekstroverttiys olisi aina jotakin hyväksyttävämpää ja normaalimpaa?  

Rintakehääni alkaa puristaa vielä kovempaa ajatus siitä, että joutuisin teeskentelemään jotakin pinnallista muille. Esittämään jotakin mitä en todellakaan ole.”

Olen ihaillut ekstroverttejä useaan otteeseen elämäni varrella, koska yhteiskuntamme on luotu tänäpäivänä pikemminkin ekstrovertteja kuin introvertteja varten. Ei ole ollut helppoa taistella introverttina ekstroverttien maailmassa. Olen katsonut heitä aluksi ylöspäin ja miettinyt että miksi minun kehoni vain lähettää hälytyssignaalin tilanteissa, joista ekstrovertit nauttivat. Olen kokenut alemmuutta ja ihmetellyt itseäni. Täällä ollessani olen kuitenkin huomannut myös heidän heikot kohtansa: he piilottavat ulkoisesti upeaan käytökseensä sisäisen pelokkuuden, eksyneisyyden ja epävarmuuden.

Olen harhautunut useasti ajattelemaan koulussa, että monet ekstrovertit olisivat minua paljon älykkäämpiä ja vahvempia. Olen kuitenkin huomannut että asia ei olekaan aivan näin. He ovat olleet vain erittäin hyviä peittämään heidän tietämättömyyden heidän itsevarmoihin esitystaitoihin. Olen havainnut tämän useasti kysyessäni esimerkiksi apua johonkin tehtävään ekstrovertiltä: on selvinnyt ettei näillä ekstroverteille joiden itsevarmuutta ihailin, ollutkaan lopulta hajuakaan koko asiasta josta he puhuivat.

En voi sietää feikkeyttä, epärehellisyyttä ja kieroilua ja tämän asian kanssa minulla on ollut paljon kestämistä niin Suomessa kuin Ranskassakin. Olen nähnyt paljon siivellä matkustelijoita, nuoleskelua ja kaikenlaista hyväksynnän hakua, jotta nämä henkilöt saisivat vain kauniin numeron todistukseensa. Ekstrovertit ovat erittäin hyviä esittämään ulospäin jotakin mitä he eivät todellakaan ole. Minä itse taas näen tämän asian niin, että on viisautta myöntää se mitä ei tiedä , niin voi oikeasti oppia jotakin sen sijaan, että feikkaisi tietävänsä. En halua tällä haukkua ekstroverttejä vaan saada ihmiset ymmärtämään myös introverttien elämää ja heidän potentiaaliaan, joka ei näy ulospäin samalla tavalla kuin ekstroverttien.

Tukeakseni myös kaikkia muita introvertteja tällä kirjoituksella haluan muistuttaa, että voit menestyä yhtä hyvin elämässä, vaikka et olisi supliikki sopan keittäjä ekstrovertti. Esimerkiksi Albert Einstein, Bill Gates, Eleanor Roosevelt, Mark Zuckerberg, Abraham Lincoln, J.K Rowling, Emma Watson, Warren Buffet, Mahama Gandhi, Hilary Clinton, Michael Jordan, Charles Darwin ja Barack Obama, ovat myös introvertteja ja menestyneet ihan mukavasti tässä elämässä.

 

MILLAISTA ELÄMÄNI SITTEN KÄYTÄNNÖSSÄ ON TÄMÄN INTROVERTTIYDEN JA ERITYISHERKKYYDEN KANSSA?

Välillä se on erittäin haastavaa, koska ajattelen ja tunnen kaikkea kohtaan niin syvällisesti. Aistin omia ja muiden ihmisten tunnetiloja erittäin vahvasti. Minulla on suuri tarve hakeutua rauhaan,turvaan ja yksinäisyyteen mietiskelemään, jos olen ollut koko päivän ihmisten kanssa.

 

1. EN OLE KIINNOSTUNUT PUHUMAAN JOUTAVIA

En voi sietää teennäistä keskustelua, jossa ei ole mitään syvempää merkitystä. Tämä ei tarkoita ettenkö olisi todella ystävällinen kaupan kassamyyjälle vaan jos on tarkoitus tutustua uuteen ihmiseen, niin minua ei kiinnosta paljonko hän saa palkkaa tai kuinka hieno asunto hänellä on. Haluan tietää, että mikä tekee hänestä hänet ja mitä hän kenties häpeää. Haluan tietää mikä tekee hänestä inhimillisen ihmisen?

2. EN TEKSTAA HETI TAKAISIN

Jotkut ihmiset eivät voi kestää, jos en vastaa heti takaisin. Syy ei ole se ettenkö välittäisi vaan se , että haluan paneutua kunnolla, jos vastaan. Enkä vain kirjoittaa kiireessä jotakin merkityksetöntä.

3. TYKKÄÄN JUTELLA KAHDEN KESKEN ENEMMÄN KUIN JAKAA ITSEÄNI KAIKILLE

Olen erittäin avoin ja puhelias kahdenkeskisissä tai pienen ryhmän keskusteluissa. Mutta isossa ryhmässä tunnen, että hukun siihen ärsykkeiden määrään ja ihmisten pälpätykseen. Nämä asiat vievät minusta kaikki voimat, vaikka en itse sanoisi mitään. Saatan olla henkisesti todella uupunut, jos olen ollut ison ihmisjoukon seassa pitkään.

4. EN OLE EPÄSOSIAALINEN VAAN VALITSEN SEURANI

En kykene antamaan huomiotani kaikille samanaikaisesti, koska haluan antaa niin paljon rakkautta, välittämistä ja huomiota. Ihmissuhteissa olen täysillä mukana tai sitten en ollenkaan. En osaa olla vain puoliksi mukana jonkun ihmisen elämässä ja siksi on vaikeaa olla samanaikaisesti läsnä kaikkien elämässä.

 

5. NE, JOTKA PÄÄSEE LÄHELLENI SAAVAT MINUSTA PALJON IRTI JA ANNAN HEILLE ERITTÄIN PALJON ITSESTÄNI.

6.RAKASTAN LUOVIA ASIOITA.KIRJOITTAMISTA, LUKEMISTA , PSYKOLOGIAA, KUVAAMISTA, KUVIEN MUOKKAAMISTA JA AJATTELEMISTA/POHTIMISTA.

7. KOSKA HALUAN YMMÄRTÄÄ AINA ASIOIDEN SYVEMMÄN MERKITYKSEN OPPIMINEN ON MINULLE HITAAMPAA.

8. OLEN ERITTÄIN RAKASTAVA MONIA IHMISIÄ KOHTAAN.

Autan mielelläni heikompia tai kadulla asuvia antamalla kolikon tai ruokaa/vettä. Ikinä ei tiedä miten elämä voi minua yllättää. Saatan olla joku päivä itse siinä kadulla makaamassa ja apua pyytämässä. Monet ihmiset eivät esim. arvosta katujuoppoja mutta arvostavat taas miljonäärejä, jotka vetävät kamaa ja alkoholia vielä enemmän omassa kattokerroksessaan. Kertokaa minulle mikä ero heidän addiktioissa tai tunteiden purkamistavoissa on ? Molemmat ovat yhtä heikkoja elämän edessä. Toisella on vain päällään kulissi,toisella ei.

9.RAKASTAN OLLA OMISSA OLOISSANI JA KOEN ERITTÄIN HARVOIN OLEVANI TYLSISTYNYT.

10. MINULLA ON VAIN VÄHÄN TÄRKEITÄ YSTÄVIÄ

11. ILMAISEN ITSEÄNI PARHAITEN KIRJOITTAMALLA JA VIDEOILLA, JOTKA SAAN RAUHASSA SUUNNITELLA. EN PIDÄ PANIIKISTA, RIEHUMISESTA TAI LEVOTTOMUUDESTA.

12. OLEN ERITTÄIN TUNNOLLINEN NIISSÄ ASIOISSA, JOTKA OVAT ELÄMÄSSÄNI SIINÄ KOHTAA TÄRKEITÄ.

Saan paljon aikaiseksi tämän introvertti- luonteen avulla, koska silloin kun teen jotakin olen täysillä siinä asiassa kiinni, enkä mieti mitään muuta. Kaikki tai ei mitään asenne tässäkin.

13. NÄEN IHMISTEN LÄPI ERITTÄIN HELPOSTI.

Jos joku yrittää valehdella, feikata, kieroilla, nuoleskella , esittää tekopyhää, kiertää totuutta tai muuta, näen heti tämän ihmisestä.Näen myös, jos ihminen yrittää paeta todellisia tunteitaan ja käyttäytyy tavalla, joka näyttää itsevarmalta mutta on selvä merkki epävarmuudesta ja siitä ettei pysty myöntämään totuutta itselleen.

14. VAIKKA MINULLA OLISI JOTAKIN TIETÄMYSTÄ JOSTAKIN ASIASTA,  NIIN MINULLA EI OLE TARVETTA PÄÄLLEPÄSMÄRÖIDÄ ÄÄNEEN LUOKASSA.

15. EN RIITELE JUURI KOSKAAN YSTÄVIENI KANSSA

En muista riidelleeni ystävieni kanssa kuin maksimissaan 3-4 kertaa koko elämäni aikana. Minulla ei ole tarvetta satuttaa toisten tunteita tai sanoa jotakin ikävää vain sen takia, että tunteet oman pääni sisällä kuumenee.

16. AJATTELEN ENEMMÄN KUIN PUHUN.

Tiedän enemmän kuin sanon ja huomaan asioita enemmän mitä moni ehkä ajattelee minun huomaavan.

17. VAIKKA KAIKKI HUUTAISI TÄSSÄ MAAILMASSA SEN PUOLESTA, ETTÄ MINUN PITÄISI MUUTTUA. EN MUUTU. RAKASTAN INTROVERTTIUTTANI, OUTOUTTANI JA HERKKYYTTÄNI. NÄMÄ ASIAT TEKEVÄT MINUSTA MINUT, ENKÄ HALUA OLLA JOTAKIN MITÄ MUN “PITÄISI” OLLA, ETTÄ MAHTUISIN YHTEISKUNNAN OKSENTAMAAN HYVÄKSYNNÄN MUOTTIIN.

Minulla on elämässäni siis kaksi tavoitetta.

1. Olla maailman kaunein Laura Emilia pääni sisältä: sielustani ja mielestäni.

2. Auttaa mahdollisimman montaa ihmistä heidän unelmissaan, jotta he voisivat nähdä heidän potentiaalinsa kauneuden ja upeuden. Voisivat nähdä voimavaranaan kaiken sen mitä häpeävät ja antaa aidolle sielulleen mahdollisuuden tulla nähdyksi, kuulluksi ja rakastetuksi sellaisena kuin se on. Introverttina, ambiverttina,ekstroverttina tai jonakin siltä väliltä.

ps. Jos sinä olet introvertti. Tervetuloa jakamaan myötätuntoa Facebook ryhmääni:

Laurrenna’s Incredible Intelligent Introverts

Linkki ryhmään tästä.

 

Kerro minulle kuka sinä olet ?

Rakkaudella,

Laurasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *