Ego

Ego, tuo sisällämme lymyilevä pääpiru. Kelpaammeko muille, olenko tarpeeksi hyvä, pitäisikö minun vielä tehdä enemmän ja näyttää paremmalta?

Mitä enemmän vietämme aikaa sosiaalisessa mediassa, mainosten ympäröimänä ja erillaisten ulkoisten vaatimusten, ehdotuksien ja paineiden alla, ruokimme itseämme epävarmuuksilla ja miljoonilla eri vaihtoehdoilla. Alamme tuntemaan sisällämme tyhjyyttä ja epävarmuutta.

Joku viisas sanoi, että ihminen alkaa voimaan pahoin, mitä enemmän se erkanee luonnosta. Tämä käy minun mielestäni järkeen, sillä ei luonto ja eläimet vaadi meiltä mitään. Kun istumme metsässä, ei kivet ja kannot arvostele meitä. Sen sijaan mitä enemmän vietämme aikaa kaupungilla ihmisvilinässä, mainosten uhreina, alamme väsymään ja imemme mainostauluilta viestin “sinun pitäisi tuoksua paremmalta”, “sinun pitäisi näyttää hoikemmalta”, “sinun pitäisi olla enemmän tätä”. Ego nousee enemmän pintaamme väsymyksen ja erinäisten ulkoisten viestien takia.

Robert Holden on todennut, että sana EGO tulee sanoista “Everything Good is Outside.” Ego uskoo, että olemme sisältämme kelpaamattomia ja onni voi löytyä vain ulkopuolelta, ei sisältämme. Ego vie meidän itseluottamuksen, imee kaiken ulkopuolelta ja kertoo meille, missä olemme huonoja, missä meidän täytyy parantaa. Mikään ei ole koskaan tarpeeksi.

Hylätyksi tulemisen pelko. Egon takaa löytyy pelko siitä, hylätäänkö minut. Riitänkö minä edes kenellekkään? Yritämme olla porukassa jotain, ettei meitä hylättäisi. Muovaamme itseämme muiden mieliksi, emmekä enää usko, että kelpaamme tälläisenä. Pelkääminen ja hylätyksi tulemisen pelko on täysin luonnollista. Niin on myös epätäydellisyys ja se, ettemme voi miellyttää kaikkia. Olemme inhimillisiä, emmekä voi työntää pelkojamme pois, vaan käydä niitä läpi. Voimme opetella huomaamaan, mikä on egon tuottamaa käytöstä ja missä menee raja. Egolle mikään ei riitä, todelliselle minuudellemme kelpaamme juuri tälläisenä.

Huomaan itsessäni, että ego nousee voimakkaasti jaloilleen aina silloin, kun on heikoimmillaan. Kun sattuu ja itkettää, ego huutaa “sinun olisi pitänyt tehdä enemmän ja paremmin!” Niin, aina olin liian laiska tai epävarma. Nykypäivänä voi olla haastavaa löytää todellinen minuutensa. Vaikka itsetunto ja itsetutkistelu on lisääntynyt, ulkoiset vaatimukset lisääntyvät myös. Pelkkä deodrantti mainos voi viedä meitä enemmän pois inhimillisyydestä, sillä emme saisi haista edes hieltä. Saippuaa tai shampoota? Ethän voi olla likainen!

Väsymys on yksi egon suuren sana-arkun laukaisijoista. Muista siis levätä ja kuunnella itseäsi. Mitä lähempänä olemme sitä, mitä todella olemme sisältämme, sitä kauemmaksi ego jää. Ylisuoritatko siksi, että egosi sitä vaatii? Vai teetkö asioita oikeasti suurella sydämellä?

Jokaisessa meissä elää ja asuu ego. Sitä ei voi deletoida pois, mutta voimme oppia ymmärtämään sitä, koska se puhuu meille ja missä menee raja. Muista olla nöyrä, vaikka etenisit urallasi tai elämässäsi valtavasti eteenpäin. Et ole sitä mitä egosi sinulle kertoo.

♥ Suvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *